Sfaturi pentru antreprenori: Cum rămâneți fără bani pentru plata facturilor? - Gestiune Firma

Sfaturi pentru antreprenori: Cum rămâneți fără bani pentru plata facturilor?

Sfaturi Pentru Antreprenori: Cum Rămâneți Fără Bani Pentru Plata Facturilor?

Într-un context economic în care disciplina de plată oferă termeni mai mult decât de dorit în care companiile își plătesc facturile sunt excesiv de lungi, accesul rapid la numerar poate face diferența între o companie de succes și una care se confruntă cu falimentul. Deci, expresia „banii albi pentru zilele negre” devine din ce în ce mai valabilă într-un mediu de afaceri previzibil în care cei care au rezerve câștigă.

Care este rețeta succesului pentru o gestionare adecvată a lichidităților? O proiecție foarte clară a câștigurilor și a plăților pe o perioadă de cel puțin un an, împreună cu un plan de afaceri bine pregătit și bine urmat. La toate acestea, trebuie adăugată, totuși, imprevizibilul, care are o influență tot mai mare.

Cum ne ajută un „buget” al lichidității?

Un „buget” de lichiditate identifică în avans deficitul de fonduri, care necesită finanțare pe termen scurt, oferă banii necesari pentru plăți și poate îmbunătăți ratingul de credit (în cazul unui management eficient, costurile cu împrumuturile pe termen scurt pot fi reduse) . În plus, el poate avertiza despre eventualele probleme legate de venituri și plățile neașteptat de mari care nu sunt furnizate în bugetul inițial.

Bugetul de lichiditate trebuie să respecte cu strictețe planul de afaceri, realizat pe perioade mai lungi de timp (3-5 ani).

„Un instrument foarte util în gestionarea fluxului de numerar (lichiditate) este planul de afaceri, care permite centralizarea și urmărirea coerentă a intrărilor și ieșirilor de numerar și adoptarea unor măsuri adecvate și prompte prin gestionarea deficitului de numerar sau prin valorificarea excesului într-o anumită perioadă. Analiza pe un orizont de timp viitor, prin estimarea așteptărilor întreprinderilor, reduce foarte mult gradul de incertitudine al antreprenorului / managerului. Se recomandă ca planul de afaceri să reflecte prognozele pe termen scurt ale companiei pe o bază lunară sau trimestrială, pe termen mediu (orizont de 3-5 ani) „, a declarat PwC România.

Impactul fluxului de numerar al liniei de credit față de un credit de investiții

Odată ce planul este stabilit, finanțarea acestuia este de asemenea extrem de importantă. Întreprinderile mici sunt, în general, finanțate din surse proprii și mai puțin pe baza creditelor.

De ce este totuși profitabil ca firmele să finanțeze prin credite și să-și conserve propriile fonduri? În acest fel, el ar obține fonduri suplimentare, va stabili o relație cu o instituție financiară și va fi un semn al viabilității afacerii în fața altor potențiali investitori. În plus, ar forța antreprenorul să analizeze în mod obiectiv afacerea, să obțină o imagine clară a situației sale financiare și o imagine a deficiențelor, puncte forte, oportunități și amenințări care caracterizează situația societății. Pe de altă parte, fondurile proprii sunt destul de limitate și pot împiedica dezvoltarea afacerii, iar în caz de eșec, pierderea va fi suportată în întregime de către antreprenor (sau cei apropiați).

Dar modul de creditare diferă în funcție de destinația banilor și de perioada pentru care compania are nevoie. Dacă o firmă trebuie să-și plătească salariile, nu trebuie să împrumute timp de 10 ani, dar poate folosi o linie de credit. Dar dacă are nevoie de o mașină, atunci un împrumut de investiții sau un contract de leasing este mai avantajos.

Linia de credit, deși nu este cea mai ieftină opțiune, rămâne populară între antreprenori, deoarece acoperă nevoile actuale ale companiei – diferența dintre încasări și plăți, furnizarea și cumpărarea de acțiuni, plata facturilor, plata altor cheltuieli neprevăzute. Linia de credit este întotdeauna „revolving”, adică orice sumă rambursată poate fi utilizată din nou, atâta timp cât valoarea utilizată nu depășește în orice moment facilitatea de credit aprobată.

Atenție, însă, de obicei, costul liniei de credit nu este doar o dobândă, dar poate exista și o taxă de neutilizare, justificată de costul de oportunitate al sumei puse la dispoziția clientului dacă instalația nu este utilizată integral. Dar nu toate băncile au un astfel de cost, deci este cu atât mai important pentru cei care solicită o astfel de linie de finanțare ca alternativa de rezervă pentru a verifica aceste costuri.

În ceea ce privește creditul pe termen (de investiții), este recomandat pentru o perioadă mai lungă de timp, până la maximum 10 ani, și este destinat să acopere în special mai mare decât câștigurile zilnice ale companiei ca urmare a investițiilor la scară largă . Cu toate acestea, creditele pe termen oferă o flexibilitate foarte mică, deoarece pot fi utilizate exclusiv pentru scopul pentru care au fost obținute.
Linia de credit nu poate înlocui un împrumut pe termen sau vice versa, deoarece diferă nu numai suma disponibilă, mult mai mare în cazul creditului, precum și flexibilitatea termenului de plată pe care clienții îl pot beneficia într-o linie de credit . În același timp, costurile și rata de amortizare a acestor costuri diferă de asemenea, riscurile fiind mult mai mari în cazul unui credit clasic.

De unde pot să apară dezechilibre financiare: finanțare necorespunzătoare sau dividende premature

Specialiștii recomandă ca, cel puțin la început, când o companie are probleme de flux de numerar, să nu se aventureze în investiții foarte mari. Astfel, întreprinzătorul trebuie să evalueze ce alternative trebuie să evite să investească, fără a afecta afacerea. De exemplu, o companie care are nevoie de o flotă de mașini nu are nevoie să utilizeze banii proprii sau să facă un împrumut pentru a le permite, dar poate închiria o mașină de închiriat. În acest caz, trebuie să vă asigurați că aveți banii necesari pentru a plăti ratele la scadență. Acest lucru lasă mai mulți bani pentru alte cheltuieli de afaceri.

Acordarea de dividende necesită și o atenție specială, nu pentru a destabiliza lichiditatea companiei. „Distribuția agresivă a dividendelor duce la scăderea lichidității, limitarea capitalului disponibil, creșterea dependenței de condițiile de finanțare externe, condițiile comerciale nefavorabile negociate cu furnizorii și vulnerabilitatea sporită a companiilor în timpul recesiunii”, spune Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari și Bancari din România (AAFBR).

Dividendele distribuite de firmele românești în anul 2016 s-au ridicat la 43 miliarde de lei, aproape la fel ca nivelul înregistrat în 2008-2015, notează Guda, care consideră că acest comportament afectează în mod serios stabilitatea financiară a companiilor. La această situație se adaugă faptul că Legea care permite companiilor să distribuie dividende trimestriale a intrat recent în vigoare.

„În esență, efectele unei astfel de legi sunt negative atât pentru statul român (pentru că încurajează comportamentul oportunist de a umple deficitul fiscal prin accelerarea dividendelor din partea companiilor de stat, punând astfel în pericol competitivitatea pe termen mediu și lung) și pentru mediul de afaceri (deoarece stimulează decapitalizarea companiilor și vulnerabilitatea acestora în contextul creșterii ratelor dobânzilor) „, spune Guda.

Insolvabilitatea unei companii creează probleme pentru toți vânzătorii

De ce este bine să gestionăm bine lichiditatea? Potrivit studiilor specializate, gestionarea deficitului de numerar este o problemă generalizată a companiilor românești. 90% dintre companiile insolvabile au integrat o structură de fluxuri de numerar înainte de a intra într-o situație de neplată.

Mai exact, problemele legate de fluxul de numerar au condus, în 2017, la insolvabilitatea a peste 9 000 de companii, în creștere cu 9% față de anul precedent. În același timp, numărul societăților cu impact asupra insolvenței a scăzut cu 7%, însă valoarea acestora este cu 15% mai mare decât în ​​anul precedent.

Numărul insolvențelor din România a revenit la creștere după câțiva ani de scădere semnificativă, ceea ce poate afecta și fluxul de numerar al partenerilor de afaceri. Deci, un antreprenor trebuie să-și cunoască bine clienții pentru a preveni astfel de situații.

De asemenea, indisciplina plăților este în creștere, iar firmele își plătesc din ce în ce mai mult furnizorii, alții din cauza unor probleme financiare și alții, deoarece aceștia iau termeni mai scutiți de negociere contractuale pentru a-și menține lichiditatea în companie mai mult timp.

În aceste condiții, termenul de plată a crescut de la aproximativ 60 de zile în urmă la zece ani la 104 zile în 2016. „Efectul de contaminare și răspândirea șocurilor negative de la o companie la alta sunt aproape de două ori mai mari decât în ​​perioada anterioară criză „, avertizează Guda. Astfel, el crede că, în cazul unei noi crize financiare, firmele vor fi mai afectate decât acum 9 ani.

Chiar și cei care lucrează cu statul nu pot sta liniștiți, deoarece instituțiile statului întârzie plățile către furnizori suficient de mult. Rambursările de TVA sunt, de asemenea, incluse în aceeași categorie (pentru societățile înregistrate în scopuri de TVA), caz în care rambursarea în timp a devenit o excepție.

De exemplu, un sondaj realizat recent de Consiliul pentru IMM-uri arată că peste 92% dintre întreprinderi se confruntă cu probleme de flux de numerar care le împiedică să își plătească impozitele și impozitele datorită neachitării facturilor plătite în timp util de la beneficiar. de întârzieri în contractele de achiziții publice).

Deci, pentru astfel de situații, o companie are nevoie de rezerve suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *